13 Ekim 2009 Salı

Ulan Salih

Malum spor içerikli haberlerin %90'ı milli takımımız şu günlerde.TV'lerde sürekli milli takım haberleri ve ekranda hep yenen gollerin kaybedilen maçların görüntüleri.Gözüme takılan hep aynı gol.2010 DK şansımızı yitirdiğimiz gol.Yani Salihovic'in maç 1-0 lehimize iken attığı o muazzam frikik golü.O gol yediğimiz andan beri beynimde replay durumunda.Paso başa sarıyorum.Düşünüyorum.Bosna-Hersek.Futbol altyapısı pazarı dönen paraları vs. bizim ülkemiz ile karşılaştırılamaz bile.Ama oyunun kaderine etki edecek özellikleri olan bi çok futbolcusu var.Salihovic'in frikiği olmasa Dzeko'nun kafası var Misimovic'in uzaktan çektiği şutu var,as kalecisini aratmayan kavak gibi Supic'i var.

Her ülkede en az 3-5 tane var bunlardan.Bi çok özelliğinin yanında kendisini meşhur eden tek bir özelliği daha olan futbolcular.Ve nedense bizden hiç çıkmayan modelde futbolcular bunlar.

Düşünüyorum şimdi.Milli takımın forvetlerini ele alıyorum.Hani Türk forvetlerinin arasında kalburüstü olanlar onlar ya.Semih,Sercan,Nihat,Mevlüt,Halil.Oyun modelleri aynı,özellikler birbirine denk,aralarında en hızlı koşan kim mesela ayırabilir miyiz? Yada içlerinde en iyi adam eksilten hangisidir? Yahut "Şu hava toplarına çok hakimdir" diyebileceğimiz var mı? Yok.Dümdüz önliberodan bozma forvetlerimiz var.Nihat'ın zaman zaman attığı sert şutlar dışında hepsi birbirine benzer "al birini vur ötekine" modelinde forvetler.

Tamam belki forvet böyle ya diğer mevkiler nasıl?

Kanat oyuncularımız.Arda-Hamit en gözde olanları mesela.İsabetli orta yüzdeleri çok mu yüksek?Değil. Kaleye çektikleri şutların isabet yüzdeleri? O da yeterli değil.

"Uzaktan iyi vurur", "Frikikten atar" "Kornerden asist yapar" hadi bunları geçtim uzun taç atabilen kaç futbolcu var kadromuzda.Günü bırak geçmişte bile Ümit Davala'dan başka hatrıma gelmiyor.Frikik kullanan futbolcumuz bi tek Hami olarak kalmış aklımda.Mhyre'nin çabaları sayesinde Hamit'in hasbelkader attığı frikikler dışında frikikten attığımız gol hatırlayan var mı?

Maçın gidişatına tesir edebilecek kritik özellikleri bulunan oyuncularımız yok.Tıkanan maçlarda hala topu diğerlerine göre biraz daha iyi kullanabilen oyuncuya topu ulaştırmaktan başka çabamız yok.Doldur-boşalt yapmak gerektiğinde oyuna alabileceğimiz uzun santraforumuz yok.Rakip savunmayı yıpratacak dripling yapacak forvetimiz yok.
Alın işte yıllar yılı oyunu dikine oynayabilen adam eksilten bi Arda Turan çıkmıştı ki savunmacılar onun da şifresini çözdü,devreleri yandı çocukcağızın.Kendini çalımlar oldu.Oyununa katamadı.Şut çekeceği noktalarda dahi bu yönünün eksikliği yüzünden savunmaların arasına dalar oldu.

"Amma sert vuruyo kerata" dediğimiz Sabri hala sadece sert vuruyo.İsabet? Allaha emanet.

Savunmacılarımız? Memlekette kanun mu kural mı bilemiyorum,boyu belli uzunluktan daha yüksek değerde olan insanlarımıza potansiyel stoper olarak bakılıyor.Aynı modelde Gökhan-Servet ile nereye kadar.Üstelik o boylarına rağmen çıktıkları hava toplarında çok etkili olduklarını söylemek de mümkün değil.Skora katkı? Servet gününde falan olursa.Gökhan Zan'ın ihtimali bile yok.

Üstelik bu durumu aksine çevirmek için oyuncularımızın belli yönlerini geliştirmeye çalıştıklarına da inancım yok.Alttan gelen ve kendine has özellikleri olan oyuncu da göremiyorum açıkçası.Düz,dümdüz futbolcularla,orta karar savunmalar ortasahalar forvetler ile ne başarı beklenir takımlarımızdan ne de görsellik.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bırak milli takımı koskoca süper lig'de bile özelliği olan, skoru değiştirebilecek tek oyuncu alex de souza. belki biraz da keita. işte temposuz futbol oynayan,takımını takım savunmasında ve organizasyonunda 1 kişi eksik bırakan alex'i ligimiz için bu kadar kritik yapan şey bu yazıda belirtilen melekelerin bir kaçına sahip olması.