17 Aralık 2008 Çarşamba

Nostalji Olayı (2) - Gintaras Stauce

Hayrettin'in adının "kova kaleci" sıfatı olmadan anılmadığı dönemdi,hatırlıyorum.Hayrettin formsuz,Nezihi klübe kölesi Ahmet yeteneksizin önde gideniydi.İyi hatırlıyorum.

Saftig mi istedi yoksa Galatasaray'ın o zamanların yeni yetme şube sorumlusu Adnan Sezgin mi buldu getirdi bilemiyorum.İsmini Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde eşleştiği Moskova maçlarından hatırlıyorduk hayal meyal.Şampiyonlar Ligi'nde ilk golü atan Cihat'tan golü yiyen kaleciydi o.Litvanyalı Stauce.

Hayrettin'den,Engin'den,Zafer'den ve bilumum Türk kalecilerden alıştığımız kısa-kalın kaleci modelinin aksine uzun-ince bi modeli vardı Stauce'nin.Kışın kati suretle şort giymezdi,eldivenleri uhlsport olurdu hep.Ayrıca bir kaleci için fazla sarışındı.Bunlar saçma detaylar tabi,Galatasaray'da bulunduğu 1 yıl süresince 27 maçta forma giydi Stauce.Şampiyonlar Liginde Barcelona maçında yaptığı kurtarışlar ve Türkiye Kupasında Fenerbahçe maçında çıkardığı penaltılar ile hatırlanır hep.Fenerbahçe maçından sonra Galatasaraylılar arasında "Tamamdır bu adam seneye de oynar kalede" şeklinde bir kanıya varılmıştı.Gelgelelim Souness istememişti Stauce'yi.(Gerçi yerine transfer edilen Friedel'in da kaderi Stauce'den farklı olmamıştı)

Galatasaray'dan ayrılan Stauce önce Karşıyaka'ya sonra Sarıyer'e gitti.Bu klüplerde de aynı çizgide seyreden performansı ile takdir topladı.Özellikle Karşıyakalılar Stauce'den gayet memnundu.

Türkiye'de ayrılma vakti geldiğinde Stauce 28 yaşında tecrübeli bir kaleci olmuştu.Kendisine sabır gösterilse belki de Galatasaray forması ile yaşayacaklarını Almanya'da Duisburg ile yaşadı.4 sezon oynadığı Duisburg'da Almanya'da Yılın Kalecisi ünvanını elde etti.Kariyerinin zirve yaptığı Duisburg'dan ayrıldıktan sonra Yunanistan'a geçip artık emekliliğini beklemeye başlamıştı.Son olarak 2005 yılında ülkesinde Jürmala'da oynayarak futbolu bıraktı.Futbola başladığı yere yani Spartak Moskova'ya kaleci antrenörü olarak dönmesi uzun sürmedi.Halen bu takımda kaleci antrenörü olarak görev yapmakta.

Aslında Galatasaray yabancı kaleci transferlerinde hep hedefi bulmuştur.Simovic,Taffarel,Mondragon Galatasaray forması ile başarılar kazanmış yabancı kaleciler olarak ilk akla gelenler.Ama oynadığı dönemdeki formuna bakılır ise Stauce'de bu isimlerin arasına konmalıdır bence.Kendisine şans tanınsa idi belki de Hayrettin,Osman ve Volkan Kilimci gibi fiyaskoları hiç izlemeyecekti Galatasaraylılar.Yazık oldu Stauce'ye.

3 yorum:

Şen Şef dedi ki...

Stauce'nin gidişinde o sezon 1. yarıyı (maç eksiğiyle) 3 puan önde kapayan takımın ikinci yarının daha başlarında yaşadığı Samsun-Antep-Antalya mağlubiyetleri etkili oldu. Özellikle Antalya 0-3 maçında yedikleri üzerine "satmış" muhabbeti yapılmıştı, apar topar silkelendi. Tabi Kuzmanoski-Feti gibi defans oyuncularıyla, Mapeza gibi ön liberoyla bir de 4 forvetle (Arif-Kubi-Hakan-Saffet) oynuyor olmamız anca sene sonunda dikkate alındı. Ama olan olmuş Stauce güvenilmez ilan edilmişti.

Ben Friedel'i çok daha fazla severdim, o da zaten hala powerhouse keeper.

Adsız dedi ki...

Tsyd kupasındaki penaltı kurtarışları iyiydi stauce'nin

Adsız dedi ki...

Yapacak bir şey yok ama yazık oldu formun da iken formsuz lanse edilmesi herkes kendi rantı için bir kahraman i harcaya biliyor