24 Ocak 2009 Cumartesi

Petkovic vs. De Sanctis

Aslında derbi maçlar dışında pek Süper Lig maçı seyretme alışkanlığım yoktur,ama Bu maçın sonucu hem lig şampiyonluğuna tesir edecek bir maç olması hemde De Sanctis'in nasıl oynayacağını merak ettiğimden üşenmedim gittim maçı seyrettim.

Ligin tabir caiz ise raconunu en iyi bilen 2-3 kalecisinden biri olan Petkovic ile kariyeri boyunca İtalya ve İspanya gibi hem sıcak hemde stadlarında zeminlerin kaliteli olduğu liglerde oynamış,bu tarz zemine,atmosferlere yabancı ve ligin acemisi sayılabilecek olan De Sanctis'in oyunlarını gözlemledim.
Maçın ilk 45 dakikasında sahada forması en az ıslanan 2 futbolcu 2 kaleciydi sanırım.Ama Galatasaray'ın oyunu rakip yarı sahasında oynuyor oluşu ve Sivasspor'un şansını sadece kontralarla aradığı bi durumda topla daha fazla buluşan kaleci Petkovic idi.İlk yarıda gözüme çarpan bi durum da De Sanctis'in yine topu ayakla oyuna sokmada yaşadığı zorluk oldu.Bu adam topu oyuna sokarken canından can,ömründen ömür gidiyor resmen.Kale vuruşları da dahil oyuna soktuğu topların bir çoğunu rakibe teslim etti.

Bunun aksine Petkovic çok akıllıca topu hep uzun oynadı.Tek pas yapmanın çok zor olduğu bu zeminde Mohammed ve Tum'u uzun toplarla bir kaç kez buluşturmayı başardı.

Soğuk hava,buzlu ve bozuk zeminde maçlarda dikkat ederim.Topla daha az muattab olan,kalesinde daha az pozisyon gören kaleciler kalelerine gelen ilk ciddi şutta ya çok zorlanarak topu bloke ediyorlar yada gol yiyorlar.Yine öyle oldu.10 kişi kalmanın sıkıntısını yaşayan Galatasaray az adamla yakalandı,Abdurrahman enteresan bi şut attı ve top direk dibine gitti.O ana kadar tek bir şutla karşı karşıya kalmamış olan De Sanctis topu ağlarında gördü.Direk dibine giden toplar elbette zor toplar fakat kurtarılmayacak derecede sert ve hızlı bir şut değildi.

Ayrıca belli ki De Sanctis ne Mehmet Yıldız'ın ne kadar takipçi ne kadar güçlü olduğunu nede Balili'nin ne kadar süratli olduğunu bilmiyor.Mehmet Yıldız'ın takip ettiği bir uzun topta Emre Aşık ile kombine bir hata yapıp az kalsın 3.golü de armağan ediyordu Sivas'a.
Petkovic ise sanırım 3 büyüklere karşı en rahat maçını oynadı.Kalesinde 2 yan top (2si de Emre Aşık'a ait) haricinde ciddi bir tehlike yaşamadı.Gerçi Arda,Barış ve Ayhan'ın kaleye şut çekmemek için direnmeleri de bunda etkili oldu bence.

Bu iki kaleciyi kupa maçlarında 2 kez daha seyredeceğiz.Bakalım İstanbulda düzgün bir zeminde ve Sivas'a nazaran daha sıcak bir havada nasıl oynayacaklar.

Hiç yorum yok: