4 Ocak 2009 Pazar

"Tabata’ya bile 10 milyon dolar çektiler”

Transfer borsası ile ilgili haberleri takip ederken gözüme Galatasaray Futbol Şube Sorumlusu Haldun Üstünel’in “İç pazardan futbolcu olmak çok zor. Galatasaray’da forma giymek isteyen birçok oyuncu var. Ancak kulüpleri yüksek bonservis bedeli istiyorlar. Elimiz kolumuz bağlanıyor. Tabata’ya bile 10 milyon dolar çektiler” sözleri dikkatimi çekti.Aslında biraz da kara mizah gibi,resmen serzenmiş,isyan etmiş Haldun Üstünel.E haklıda.

İç transferde pek fazla seçenek yok,evet.Mehmet Yıldız,Mehmet Topuz,Çağlar,Özer gibi yerli futbolcularla Tabata,Balili gibi bir kaç yabancı futbolcu dışında büyük klüplerin ara transfer döneminde takıma dahil edebileceği futbolcu yok.Hal böyle olunca Anadolu klüpleri anormal fiyatlar belirliyor bonservis bedelleri için.

Bu durumda yurt dışına yada alt liglere yönelmek kaçınılmaz oluyor.Yabancı transferinin de önünde malumunuz kontejan sorunu var.Böyle olunca alt liglerden oyuncu transfer etmekten başka yol kalmıyor.Aslında son 5-6 sezondur alt liglerden cüzi miktarlara alınan futbolcularla süper lig takımlarından muazzam bonservis bedelleri ile alınan futbolcuların takımlarına olan katkıları kıyaslandığında alt lig patentli futbolcuların daha faydalı ve daha masrafsız olduğu görülür.

Fenerbahçe'nin Volkan Demirel,Tuncay Şanlı,Gökhan Gönül,Galatasaray'ın Hasan Kabze,Mehmet Topal ve Beşiktaş'ın Gökhan Zan transferleri ilk aklıma gelenler.Hepsi takımlarına faydalı olup milli takım seviyesine kadar yükselebilmiş futbolcular.Ödenen bonservis bedeli olarak en yüksek para (resmi olarak açıklanmamış olsa da) Galatasaray'ın Hasan Kabze için ödediği 1,2 milyon dolar.Oynadığı dönemde takıma katkısı,son dakikada attığı kritik goller ve Rubin Kazan'a giderken takımına bir önceki transfer bedelinden daha fazla para kazandırmış olmasını da katarak düşünürsek 1,2 milyon dolar aslında çok makul.

Diğer futbolcular için de bu tarz sıralama ve kıyaslamalar yapmak mümkün.Tuncay Şanlı,Mehmet Topal ve Volkan için klüplerine Euro 2008'den sonra önerilen rakamları düşünün.
Bu kadar fazla olumlu örneği mevcutken,kendini kanıtlama aşamasında olan yerlilere ve 2.sınıf yabancılara büyük paralar ödemek,hele ki bu maddi olanaksızlıkların tavan yaptığı dönemde ödemek büyük aptallık.

Ayrıca Anadolu klüplerinin bu fırsatçılığı da çok ahlaksızca.Özellikle Gaziantep bunu bilerek yapıyor sanki.Önce Ayhan Akman'ı Beşiktaş'a rekor fiyatla kakalamışlardı,daha sonra El Taib için "Yeni Alex" diyip saçma rakamlardan bahsetmişlerdi şimdi de Tabata çıktı başımıza.Sadece Gaziantep'e de mal etmemek lazım bu durumu.

V.Manisa'nın Holosko'yu Beşiktaş'a ne kadara verdiğini herkes anımsar.5 milyon dolar +Koray+Burak Yılmaz.Ha bu arada Burak Yılmaz demişken,1 milyon euro bonservis ile transfer edilen ve yıllık 1 milyon 800 bin YTL para alan Burak bu sezon sadece 6 maçta forma giyebildi.3.Kaleci durumuna düşen Orkun'un da Galatasaray'a 1,5 milyon euro civarı bir paraya geldiğini hatırlayalım.

Hangisi bu kadar fazla para eder ki?

Alt liglerde çok daha kaliteli çok daha düşük fiyata kazanılacak çok genç futbolcular var.Biraz çaba gösterilmeli.

Hiç yorum yok: