11 Şubat 2009 Çarşamba

Güney Amerika vs. Avrupa

İkisi de kıtalarının kralı değil miydi kardeşim? Belki şu son 1-2 yılda Arjantin hem takım olarak hem de milli futbolcularının kişisel başarısı olarak Brezilya'yı biraz geride bıraktı ama Brezilya Brezilya'dır her zaman.İtalya da son Dünya Kupası Şampiyonu ünvanına sahip.

Çıktılar sahaya oynadılar."E hazırlık maçı ama bu" diyip kaydadeğer bulmadan,değerlendirme yapmadan geçilebilir aslında.Ama sahada bana göre İtalya ve Avrupa futbolu adına büyük bir hezimet vardı.

Brezilya artık o 90ların sonu 2000lerin başı jenerasyonunu tamamiyle takımından uzaklaştırmış durumda.Çok genç aynı zamanda çok tecrübeli,her biri Avrupa'nın en büyük klüplerinde forma giyen futbolculardan oluşan geleceği çok parlak bir oyuncu portföyü.Turnuvalarda başarılı olup olamayacaklarını zaman gösterecek elbet,ama Dunga gerekli takım ortamını oluşturur ise uluslararası 2-3 turnuvayı domine ederek kazanabilecek bir takım ortaya çıkabilir.Bu gece bunun sinyalleri verildi.Ronaldinho,Adriano,Robinho gibi klüplerindeki hem saha içi hem saha dışı durumları pek parlak olmayan futbolcuların şahane bir uyum ile oynadıklarını gördük.Cafu'dan sonra Cicinho ile yamanan ama bir türlü eski işlerliğini kazanamayan sağ kanadın Maicon ve Dani Alves ile ayağa kalktığını gördük.Kalede Julio Cesar'da Serie A'daki Güney Amerikalı neden bu kadar fazla neden bu kadar çok tercih edildiğini gösterdi.İtalyan kaleciler artık iyi değil ama İtalya'da kaleciler şahane.Frey,Buffon,Julio Cesar,Abbiati vs vs. Bu sezonun başından beri takımlarına can veren kaleciler.

Dunga'nın bir tek savunmanın ortasında alternatifsiz kalma durumu söz konusu olabilir.Lucio ve Juan ayarında 2 stoperi daha yok elinde.

Stoper demişken,Cannavaro'nun partneri muhakkak ki Legrottaglie olmayacak gelecek maçlarda ama yine de Juventus gibi bir takımın stoperi bu kadar ağır olmamalı sanki.Zambrotta eski formunda değil,Grosso da Dünya Kupasında attığı golün hatrına oynatılıyormuş gibi.

Ha birde Milan'ın bu 30 yaş üstü oyuncu hastalığı İtalyan milli takımına da sıçradı sanki.Kadro mütemadiyen yaşlı hale geliyor.Gerçi hala gözler ortasahada Gattuso ileride Del Piero-Totti arıyor ama İtalya milli takımına da gençleştirme şart.Avrupa Şampiyonasında takımda tek yeni yüz olarak 31 yaşındaki Di Natale'yi gördüğümüzü düşünürsek 2010'da artık kabuk değiştirme süreci hafiften başlamalı.Balotelli,Dessena,Rosina,Giorgio Chiellini,Rossi,Robert Acquafresca gibi genç yetenekler takıma monte edilmeli.Aksi halde bu geceki gibi dinamik gücü çok düşük bir İtalya'nın Brezilya gibi Arjantin gibi takımlara karşı şansı çok az.Yine İtalya gibi yenilenme ihtiyacı duyan Fransa ve İngiltere'nin de en asgariden 2010 DK sonrasında yeni oyuncuları milli takım kadrosuna dahil etmeleri gerekecek.

Hiç yorum yok: