3 Şubat 2009 Salı

Nostalji Olayı (4) - Bogdan Stelea

Aslında Stelea'yı nostalji kategorisine dahil etmemek gerekirdi,zira kendisi halen faal futbol yaşantısına devam eden,ülkesinde Braşov'un kalesini koruyan bir futbolcu.Ama ülkemizde sadece 1 sezon futbol oynadığı halde çok iz bırakan,uzun süre konuşulan bir kaleci olmuştu.Hala "Ulan Stelea nası geldi Samsunspor'a" yada "Stelea vardı olum ne kaleciydi be" diye ondan bahseden arkadaşlarım var.
Bu denli iz bırakmasının sebebi de o yıllarda kalecisi olduğu Romanya milli takımının tarihinin en parlak dönemini yaşaması ve o en parlak jenerasyonun 1 numarasının da Stelea oluşudur.Ard arda 5 uluslararası turnuvaya da katılma başarısı gösteren Rumen milli takımında 90,94 ve 98 Dünya Kupalarında 12 numara, 96 ve 2000 Avrupa Şampiyonası'nda 1 kadroda bulunan Stelea 2005 yılına kadar tam 91 kez milli takım forması giymiştir.
Parladığı Dinamo Bükreş'te 5 sezon forma giydikten sonra İspanya'da Mallorca ve Belçika'da Standard Liege formalarını giydi.Liege'de forma şansı bulamayınca ülkesinde yetiştiği klübün ezeli rakibi Rapid'e geçti.
Romanya'da geçen yarım sezonun ardından ülkemizde takım çalıştıran her rumen hocanın ülkesinden futbolcu transferi adeti gereği Gigi Multescu tarafından Samsunspor'a kazandırıldı.Samsunspor'a geldiğinde Dünya Kupasında yarı final oynamış bir takımın kalecisi ünvanına sahip 28 yaşında tecrübeli bir kaleciydi.Kel kafası,sinirli bakışları ve iri cüssesi ile herkezin dikkatini çekiyordu.Timofte,Radicioui,Damaschin,Vaiscovici ile beraber Samsunsporluların hala unutamadığı o efsane kadronun üyelerinden biriydi.Ülkemizde sanki 5-6 yıl kalmışcasına zihinlerde yer edinmişti.Halbuki 1 sezon boyunca 31 maçta forma giyip ülkesine bir diğer Bükreş takımı Steaua'ya transfer olmuştu.Ülkemizde Saffet Sancaklı ve Sergen Yalçın'a nasip olan 3 büyüklerde oynama şansı Romanya'da da Stelea'ya nasip olmuştu. Steaua'da 30 yaşında tecrübeli bir kaleci iken tekrar İspanya'nın yolunu tuttu ve Rumen futbolculara anlamsız bir ilgisi olan Salamanca'ya transfer oldu.1997 yılında La Liga'ya yükselen Salamanca dönemin en başarılı rumen futbolcularını tek tek toplamış Stelea ile beraber Munteanu,Popescu,Stinga ve Marinescu'yu kadrosuna katmıştı.Fakat bu rumenlerin her biri klübün La Liga'dan düşmesinin ardından ayrılmış kadroda tek kalan Rumen Stelea olmuştu.
2001-2002 sezonu başında Galatasaray'ın başına geçen Lucescu,Multescu misali Taffarel'den boşalan kaleye onu geçirmek istemişti.Fakat o zaman 33 yaşında olan ve İspanya 2.liginden transfer edilecek bir kaleciye Galatasaray yönetimi sıcak bakmamış,Stelea yerine Mondragon'u transfer etmişti.O dönem Galatasaray'a transferi gerçekleşse belki de futbol hayatını burada noktalamak zorunda bırakılacak olan Stelea o yıldan sonra ülkesinde yine Bükreş takımlarında,Otelul Galati'de,Yunanistan'da Akratitos'da forma giydi.42 yaşına gelmesine rağmen hala futbol hayatına Braşov'da devam ediyor.

90lı yıllarda ligimizde oynamış,zihinlerde yer edinmiş yabancı kalecilerden biriydi Stelea.

4 yorum:

steven_stiffler dedi ki...

Hayal meyal hatırlıyorum.Ama biri sorsa hatırlamazdım.Güzel bir nostalji,teşekkürler...

scapula dedi ki...

Çocukluğumuzun kalecilerinden. Doğal olarak çok fazla maçını izleyemedim, izlesem de sağlıklı analiz yapabilecek yaşta değildim; ama ne zaman denk gelsem öyle performanslar gösterirdi, öyle inanılmaz kurtarışlar yapardı ki, zihnimde olağanüstü bir kaleci olarak kaldı hep. Bir Fenerbahçe - Samsunspor maçındaki akıl almaz kurtarışlarını, ben de, hayal meyal hatırlıyorum.

Bir çocuk için, ismi de ilgi çekiciydi tabii. Samsunspor'un ilgi çekici isimli kaleci geleneği daha sonra Agu ve Allum Buker ile de devam etmişti. Hey gidi...

(Küçük bir de öneri. Şu kelime doğrulama zımbırtısını kaldır istersen; hiçbir işe yaradığı yok.)

GK dedi ki...

Kelime doğrulamayı kaldırdım,öneri için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Karpatların Deli Kalecisi; Bogdan Stelea

4 Aralık 1967 tarihinde Bükreş'te doğdu. 1988-2005 yılları arasında Romanya Milli takımında tam 91 kez kaleyi korudu. İtalya 90, ABD 94 ve Fransa 98 Dünya Kupaları ile Euro'96 ve 2000'de aday kadroda idi. Dinamo Bükreş, Mallorca, S.Liege, Samsunspor, Rapid Bükreş, Steaua Bükreş, Salamanca, Brasov gibi takımların formalarını giydi.

1994-95 sezonunda Samsunspor formasıyla 29 lig, 5 de kupa maçına çıktı.


Dünya Kupası - Amerika 94'te çeyrek final oynayan sağlam bir Romanya milli takımının kalesini koruduğunu gördükten sonra Stelea'yı Samsunspor’umuzda görmek hepimizi heyecanlandırmıştı.

Samsunspor'a gelmiş en kariyerli kaleci oydu şüphesiz. Stelea gittiği günden beri kalemizin hiç güvenli olamadığını düşünüyorum. Gerçi Stelea'nın da Türkiye'de gerçek performansını yansıtabildiğini söylemek zor. İlk haftalarda elinden geleni yapmış, alınan başarısız sonuçların ardından kendini fiyaka düşkünlüğüne bırakmıştı. Vanspor deplasmanında sahayı beğenmediği için sahaya çıkmak istemediği, maça çıkmaya yöneticilerce güçlükle ikna edildiği rivayet edilir.

Ama karizmatik görünümü; 1.97'lik boyu ve üstün fiziği, çılgın hareketleri ile bütün Türkiye'nin çok dikkatini çekti sezon boyunca. Kötü sonuçlar aldığımız bir sezonda maçı kurtarmak için son dakikalarda gol atmak üzere ileri çıkışlarını, taraftarların "bilet paralarının hakkını veriyor" deyişini, Beşiktaş deplasmanında meşhur şapkasını kapmak isteyen bir Beşiktaş taraftarının elinden şapkasını kaba kuvvetle geri alışını unutmam mümkün değil.

Sahi neydi o kare? Hatırlarsınız… 1994-95 sezonunda bir İstanbul ekibi olan Beşiktaş’la Samsunspor’umuzun İnönü Stadı’nda oynadığı maçın sonrasından söz ediyorum.

Kalecimiz Stelea, maçın bitiş düdüğünün ardından muhtemelen kendisini Amerika 1994 Dünya Kupası’nda, Romanya Milli Takımı’nın kalesini korurken izlemiş olan bir Beşiktaş taraftarını şapkasını alıp kaçarken yakalıyor.

Bogdan Stelea, normalde Türkiye’den hiçbir takımın teklifini kabul etmeyi düşünmediğini ancak Samsunspor Teknik Direktörü Gigi Multescu’nun ricası üzerine Kırmızı-Beyazlı ekibimizde oynamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Bizim için unutulmaz yabancılardan birisiydi Romen kaleci…

www.samsunspor.biz

Yazan: Timofte ( M.Teoman Taş )